De techniek

Ik schilder mijn schilderijen in de fijnschildertechniek. Het is een oude schildertechniek voor olieverf. Er worden verscheidene dunne laagjes over elkaar heen geschilderd zodat er een diep glansrijk schilderij ontstaat. Het is een uiterst arbeidsintensieve techniek die veel werd gebruikt in de Vlaamse en Nederlandse schilderkunst in de 17eeeuw.

De techniek werd door de Hollandse scholen steeds meer verfijnd, en krijgt nu door de nieuwe materialen een moderne uitstraling. Ik werk op een paneel die met grijze acrylverf is voorbewerkt. Dit zorgt voor de middentoon. Dan wordt het ontwerp met potlood op het paneel getekend. Als het ontwerp is getekend kan er begonnen worden met de onderschildering. Eerst wordt het donker met omber (bruintint) aangebracht en daarna de lichte delen met wit. De hele compositie, vorm en structuur ligt nu vast.

Nadat de onderschildering klaar is volgt de overschildering in kleur. Dit zijn verscheidene dunne transparante verflaagjes over elkaar heen. Voordat er een nieuw laagje aangebracht wordt moet het eerst goed drogen eventueel met behulp van tussenvernis. Dit wordt net zolang herhaald totdat het gewenste resultaat, kleur, dieptewerking, contrasten, structuur is bereikt. Dit kan maanden duren en daarom is dit een erg arbeidsintensieve techniek.