onderschildering devotie

De techniek

Ik maak mijn schilderijen in de fijnschildertechniek. Dit is een oude schildertechniek voor olieverf waarbij laag over laag zeer diepe glansrijke schilderijen kunnen worden gemaakt. Het is een uiterst arbeidsintensieve techniek die veel werd gebruikt in  de Vlaamse en Nederlandse schilderkunst uit de 17e eeuw.

De techniek werd door de Hollandse scholen steeds verder verfijnd, en nu door de moderne materialen maakt het een eigentijdse uitstraling mogelijk. Er wordt op een paneel gewerkt die met grijze acrylverf is voorbewerkt, dat zorgt voor een middentoon. Hier wordt eerst het ontwerp met potlood aangebracht en daarna wordt met omber (bruintint) de donkere partijen aangebracht en met wit de lichte delen aangebracht. Hierbij wordt de hele compositie, vorm en structuur vastgelegd en is bepalend voor het schilderij.

Nadat de onderschildering klaar is volgt de overschildering in kleur. Dit zijn verscheidene dunne transparante verflaagjes over elkaar heen. Voordat er een nieuw laagje aangebracht wordt moet het eerst goed drogen eventueel met behulp van tussenvernis. Dit wordt net zolang herhaald totdat het gewenste resultaat, kleur, dieptewerking, contrasten, structuur is bereikt. Dit kan maanden duren en daarom is dit een erg arbeidsintensieve techniek.

    • nl_NL

© 2020 Annelies de Jong. Site door Annelies de Jong