Hoe het allemaal begon

Ik schilderde al op jonge leeftijd.

Sinds 2003 woon ik in Laar, Duitsland, 5 km over de grens bij Coevorden. Ik ben opgegroeid in Oosterwolde, en als kind al was ik creatief, en vond ik tekenen erg leuk. Het was in ons gezin niet gebruikelijk om iets met je creativiteit te doen of te ontwikkelen. Maar in 1987 besloot ik om schilderlessen te gaan volgen. Dat was in die tijd niet vanzelfsprekend om als 20 jarige naar schilderlessen te gaan. Maar ik vond het ontzettend leuk, er was een warme sfeer met een spiritueel tintje. Dit blijkt een belangrijke fase in mijn leven te zijn geweest die tot op de dag van vandaag nog voelbaar is. Er werd individueel les gegeven in kleine groepen. Ik leerde daar de fijnschildertechniek, een techniek waarin ik mij geheel kon uitdrukken. Er waren jaren bij dat ik niet schilderde, omdat werken belangrijker was, en schilderen gezien werd als een luxe hobby.

Een lang gekoesterde droom werd werkelijkheid

Dit veranderde in 2016 toen een lang gekoesterde droom werkelijkheid werd. Ik vertrok voor een periode naar India, om daar mijzelf te leren kennen. Een roep vanuit het diepste van mijn wezen. Zo trok ik een aantal weken door de Himalaya. Zo bezocht ik vele tempels en deed mee aan rituelen. Ook verbleef ik in ashrams en wist dat het najagen van een goede carrière en rijkdom niet voor mij was. Ik kon alleen nog maar leven en voelen vanuit mijn hart. Omdat ik mijn ervaring moeilijk onder woorden kon brengen besloot ik om te gaan schilderen vanuit liefde en passie geïnspireerd op mijn innerlijke reis: “wie ben ik”.

fantastisch- of psychisch-realistisch

Mijn schilderijen zou je kunnen plaatsen onder de noemer fantastisch- of psychisch-realistisch.  De ideeën van mijn schilderijen zijn ontstaan vanuit liefde en passie geïnspireerd op mijn innerlijke reis: “wie ben ik”, en de daaruit voortvloeiende reizen die ik door India en Nepal heb gemaakt. Ik verwonder mij doorlopend over de interactie die alle vormen in de Schepping gemeen hebben. Alles schijnt elkaar te beïnvloeden. Mijn schilderijen nodigen de toeschouwer uit om een spirituele ervaring te ondergaan. Deze interactieve werking van de spiritualiteit van de verbeelding is de diepste drijfveer van mijn kunstenaarschap.

Ik schilder in de fijnschildertechniek, een tijdrovende en realistische schildertechniek waarbij elk detail zichtbaar wordt. Er wordt in verscheidende dunne laagjes over elkaar heen geschilderd, net zo lang tot het beoogde doel bereikt is: intense kleur- en dieptewerking, boeiende licht-donker contrasten, scherpe detaillering en overtuigende stofuitdrukking.